2016. május 6., péntek

Markievicz bárónőt halálra ítélik - 1916. május 6.

1916. május 6-án Markievicz bárónőt a hadbíróság halálra ítélte, mert részt vett a Húsvéti Felkelésben. Az ítéletet később életfogytiglani börtönbüntetésre módosították 

Markievicz volt a korszakának legismertebb, legikonikusabb női forradalmárja. Önzetlennek és erkölcsösnek ismerték, aki elutasította a kényelmet és fényűzést, támogatva a kemény munkát és a köztársaság eszményét. És megszenvedett érte. Ellenségei, akikből számos volt, igyekeztek bemocskolni a neme és a származása miatt. Egy olyan arisztokratának állították be, aki a felsőbb körökből ereszkedett le Dublin szegényeihez, és élvezettel játszotta a dívát, mind az 1913-as gyári munkások sztrájkja, és az 1916-os felkelés alatt. Constance Markievicz elég nagy kihívást jelentett mind a kortársainak, mind a későbbi kutatóknak, nagyon kilógott az ír felkelők vezetőinek sorából, mind a neme, mind a származása miatt.

Markieviczt, a társaival együtt a Kilmainhami fegyházba szállították. Ahogy Dublin utcáin vezették őket, a tömeg hangosan gúnyolódott rajtuk. A börtönben, a 70 női rab közül csak ő kapott magánzárkát. 1916 május 4-én, a hadbíróság ártatlannak tartotta a “fegyveres felkelésben való részvétel” kapcsán, viszont bűnösnek találták “felségárulásra való felbújtásban”.
Az ügyész William Wylie KC hadnagy 1939-ben így írt róla: “teljesen összegörnyedt”, “folyamatosan nyögdécselt” és jajgatott, hogy “Én csak egy nő vagyok, nem lőhettek le egy nőt. Nem tehetitek meg!”. Ugyanakkor ez ellentétben áll a hivatalos bírósági feljegyzésekkel, ami szerint ezt mondta a bíróságnak: “Írország szabadságáért harcoltam, nem érdekel nekem mi lesz a sorsom. Azt tettem, amit helyesnek tartottam és kiállok érte most is.” Halálra ítélték, de végül a bíróság “csak és kizárólag a neme alapján” megkegyelmezett neki. Az ítélet életfogytig tartó szabadságvesztés. Mikor közölték vele a döntést, ennyit mondott a fogvatartóinak: “Azt kívánom, bárcsak lenne bennetek annyi tisztelet, hogy lelőnétek!”

Markieviczt átszállították a Mountjoy börtönbe, majd később, 1916 júliusában, az Aylesbury börtönbe, Angliába. 1917-ben szabadult a felkelés többi tagjával együtt, mikor a Londoni kormány kegyelmet adott nekik. Markievicz ebben az időben keresztelkedett át a katolikus hitre. 0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP