2016. május 8., vasárnap

Robbanás a Douaumont erődben - 1916. május 8.

Május 8-án hétfőn hajnali 4 órakor a Douaumont erődben kitört a pánik. Kiálltások hallatszottak, hogy “jönnek a feketék!” (Megjegyzés: a “feketék” a franciák gyarmati katonáit jelentette, akik hírhedtek voltak arról, hogy nem ejtettek foglyokat.)

Nemsokkal később három nagy robbanás rázta meg az erődöt, sokkal nagyobbak annál, mintha találat érte volna. Az erőd belsejében sűrű füst és gáz terjedt szét. A robbanás erejétől sokan meghaltak. Holttestek voltak mindenfelé szétszóródva egymás hegyén-hátán. Több százan pedig a füstmérgezésbe haltak bele.   
A robbanásról készült rajz.
Alig száz német katona élte túl  A halottak száma 700-800 között lehetett és többségüket azonosítani sem lehetett. Egy orvos, aki akkor a helyszínen volt, rekonstruálta a tragédiát: egy lövedék pontosan a lángszórókhoz tárolt olajos hordókba csapódott még korábban. Pár katona épp tüzet gyújtott főzéshez, a kiszivárgó olaj pedig begyulladt. Ez okozta a tüzet és a hatalmas füstöt. Mindenkit beborított a korom, ami megmagyarázza a kitörő pánikot a “feketék” kapcsán. A riadó miatt gránátokat dobtak a vélt támadókra, amik viszont berobbantották a lőszerraktárat, ahol a többi robbanószert és mérges gázokat is tárolták. 

A halottakat nem tudták eltemetni, ezért egy használaton kívüli raktárba hordták őket, melyet lezártak és mai napig ott nyugszanak. A franciák semmit sem tudtak erről a tragédiáról.0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP