kedd, február 23, 2016

A francia védelem megroppan - 1916. február 23.

Két nappal a német támadás után a francia védelem a széthullás jeleit kezdte mutatni, a németek pedig tovább nyomultak előre. A francia parancsnokság még mindig nem látta át a helyzetet, és nem ismerte fel teljesen, hogy mekkora jelentőségű támadással kerültek szembe. Bapst tábornok, a 72. hadosztály 60 éves parancsnoka, többször is arra kényszerült, hogy áthelyezze főhadiszállását, így képtelen volt tartani a kapcsolatot az embereivel. Megparancsolta, hogy mindenáron tartsák meg a folyó menti kisebb falvakat, és utasítását haladéktalanul hajtsák végre. „Nem vonulunk vissza.”

Haumont falu elvesztése azonban érzékeny rést ütött a francia védelmi vonalakon, és tarthatatlanná tette a 72. hadosztály pozícióját. A rohamozó német csapatok azzal fenyegették a franciákat, hogy bekerítik őket. Lassan patthelyzet alakult ki. Bapst kiürítette a Brabant nevű falut, majd még a nap folyamán megpróbálta azt visszafoglalni. A támadó franciákat azonban egyszerűen elsöpörték az előrenyomuló német ezredek, melyek közül többen hangosan énekelve, leeresztett puskával masíroztak előre.
Német tüzérségi gránát becsapódása. 
A nap végére a németek további 3 kilométert nyomultak előre és 3 000 fő hadifoglyot ejtettek. A franciák számára a nap legtragikusabb eseménye az volt, amikor a tüzérségük olyan híreket kapott, hogy a németek elfoglalták Samoneux falut, pedig valójában az még mindig francia kézen volt. A francia tüzérség több mint egy órán át rendkívül pontos és gyilkos tüzet zúdított saját csapataira. Ahogy a bombázás véget ért, a németek egyszerűen besétáltak a faluba. Később több német katona is úgy emlékezett vissza, hogy segélykérő hangokat hallott a romok közül. “Pour mes enfants, sauvez-moi!” Néhányan megálltak, és elkezdték kiásni a romok alatt rekedteket franciákat, de még azelőtt visszarendelték őket, hogy bárkit is megmenthettek volna. A francia Percin tábornok egy háború után kiadott tanulmányában azt írta, a francia tüzérség az egész háború során legalább 75 000 fő veszteséget okozott a saját csapatoknak. Mások hat számjegyű veszteségről beszélnek.

Samoneux elestével Bapst 72. hadosztálya is megsemmisült. A fronton álló két francia hadosztály 16 000 embert vesztett el a 26 000-ből. Új ezredek és új parancsnokok jöttek a helyükre, de hasonló veszteségeket szenvedtek el ők is. A német sajtó máris győzelemről beszélt, mely újból megmutatja a teuton hadak erejét. De a francia vonalak még nem omlottak össze. Falkenhayn felőrlő csatát akart, a franciák pedig megadták neki. A 72. hadosztály egyik fogságba esett hadnagyát egy előkelő vendég elé vezették, aki periszkópon át szemlélte az ütközetet. Vilmos császár eljött a frontra, hogy személyesen nézze végig a francia hadsereg vereségét. A hadnagy nem hatódott meg. „Sohasem fog belépni Verdunbe.” - mondta.

Francia katonák légvédelmi reflektorral.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP