vasárnap, február 21, 2016

Megkezdődik a verduni csata - 1916. február 21.

Mivel az 1915-ös év áttörési kísérletei nem hoztak eredményt, Falkenhayn úgy döntött, hogy taktikát vált, és a francia hadsereg kivéreztetéset tűzte ki célul. A választás Verdun-sur-Meuse városára esett, mely erődökkel volt körülvéve, és a Párizsba vezető utat zárta el.
A hadművelet megkezdése előtt Falkenhayn ezt írta II. Vilmos császárnak:
"A franciákat egy hajszál választja el az összeomlástól. A tömeges áttörés – mivel az erőforrásaink nem elegendőek hozzá – felesleges. Amit viszont megtehetünk, az az, hogy kényszerítjük a francia vezérkart, hogy minden emberét bevesse. Ha ezt megteszik, a francia erők kivéreznek."
A támadás során a németeknek kedvezett, hogy Verdun három oldalról is elszigetelt volt, és csak egyetlen utánpótlási útvonallal rendelkezett, míg a német vasutak mindössze 20 km-re voltak a fronttól. Ezen kívül Verdun védelme sem volt teljes, mivel a tüzérség egy részét eltávolították az erődökből, hogy máshol vessék be őket.
Ennek ellenére a franciákat nem érte teljesen felkészületlenül a támadás. Egyrészt a napok tartó havazás késleltette a német támadást, másrészt hírszerzői forrásokból, és a front környékén megnövekedett zajból, és csapatmozgásokból tudni lehetett, a németek készülnek valamire, még ha annak mértékét elképzelni sem tudták...
Légifelvétel a francia Douaumont erődről.



0 megjegyzés:

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP